Mamma Maggis moussaka

Mamma Maggis moussaka

Av: / Foto: Christina Uhlin
60 min
5 personer
Min variant på moussaka. Ljuvligt krämig av ostsåsen och mycket smak! Receptet fick namn efter min mamma som kallas för Maggi, eftersom den är lika god som hon.
Fler recept på:
Sallad, Tomater, Aubergine, Vitlök, Potatis, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. 500 g nöt- eller lammfärs
    2. 2 st auberginer
    3. 1/2 msk salt
    4. olivolja till stekning
    5. 1–2 st gul lök
    6. 3–4 st vitlöksklyftor
    7. 1 förpackning krossade tomater, ca 500 g
    8. 1 st köttbuljongtärning
    9. 3 msk tomatpuré
    10. 1/2 msk torkad timjan
    11. 1/2 msk torkad rosmarin
    12. 1/2 msk torkade oregano
    13. salt och peppar
  1. Ostsås

    1. 200 g naturell färskost
    2. 1 dl riven smakrik ost
    3. 3 dl tjock naturell yoghurt, t ex turkisk
    4. 3 st ägg
  2. Servering

    1. klyftpotatis
    2. ugnsrostade tomater
    3. grekisk sallad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 °C.

    2. 2.

      Skiva auberginen, lägg på en bit hushållspapper och strö över 1/2 msk salt för att vattna ur dem. Låt dem ligga i ca 20 minuter och torka sedan noga av dem. Stek skivorna mjuka i lite olivolja i en stekpanna.

    3. 3.

      Skala och hacka lök och vitlök. Bryn det i en panna i olja tillsammans med färsen. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning, tomatpuré och örter. Koka ihop under omrörning, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Varva färsen i en ugnsfast form med de stekta aubergineskivorna.

    5. 5.

      Rör ihop alla ingredienserna till ostsåsen och häll ner i formen. Tillaga klart i varm ugn i 20–25 minuter tills den har fått fin färg. Servera gärna moussakan med klyftpotatis, ugnsrostade tomater eller en grekisk sallad.

Fler recept på:
Sallad, Tomater, Aubergine, Vitlök, Potatis, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?