Makroner

Makroner

20 Stycken
Annons

Ingredienser

  1. Grundrecept

    1. 3.33 dl Florsocker
    2. 2 dl Mandelmjöl
    3. 3 st Ägg
    4. en nypa salt
    5. 0.5 dl strösocker
    6. färgpasta eller färgpulver
  2. Blåbärsmakroner

    1. 100 g Vit choklad
    2. 1 dl Vispgrädde
    3. 0.5 dl färska blåbär
  3. Citronmakroner

    1. 2 st citroner (rivet skal och 0.75dl saft)
    2. 2 st Ägg
    3. 2 dl Florsocker
    4. 85 g Smör
  4. Limemakroner

    1. 100 g Vit choklad
    2. 1 dl Vispgrädde
    3. limegrön färgpasta eller färgpulver
    4. 1 st lime (saft)
  5. Smultronmakroner

    1. 100 g rumsvarmt smör
    2. 1.5 dl Florsocker
    3. 1 tsk vaniljsocker
    4. 1 st äggula
    5. röd färgpasta eller färgpulver
    6. smultronessens

Gör så här

    1. 1.

      Grundrecept: Mixa ihop florsocker och mandelmjöl • Dela äggen och häll vitorna i en rostfri bunke eller glasskål • Tillsätt salt och vispa med elvisp till styva toppar • Fortsätt vispa på medelhastighet och tillsätt samtidigt strösockret, en tesked i taget • Blandningen ska bli tjock, vit och blank • Tillsätt färgpasta eller färgpulver utspätt i pyttelite vatten och blanda ordentligt till en jämn färg • Vänd ner florsocker- och mandelblandningen i smeten och rör den jämn och fin • Fyll en spritspåse och spritsa ut jämnstora rundlar, cirka 5 cm i diameter, på två plåtar med bakplåtspapper • Låt kakorna vila i 60 minuter • Sätt ugnen på 160° • Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 minuter • Låt svalna på plåten.

    2. 2.

      Montering: Bred ut ett tunt lager fyllning på hälften av kakorna • Lägg på de resterande kakorna och låt makronerna vila i 30 minuter innan servering.

    3. 3.

      Blåbärsmakroner: Hacka chokladen fint och lägg den i en skål • Värm grädden men låt den inte börja koka • Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält • Mosa blåbären och rör ner dem i smeten • Kyl krämen i vattenbad och ställ den sedan kallt i kylen, gärna över natten • Ta ut krämen ur kylen och vispa genast upp den med elvisp till en fluffig konsistens • Den måste vara kylskåpskall när du vispar den, annars är risken stor att den grynar sig och inte går att vispa upp.

    4. 4.

      Citronmakroner: Vispa ihop citronskal, citronsaft, ägg och florsocker i en tjockbottnad kastrull • Sjud under omrörning tills smeten tjocknat, den ska vara så tjock att det går att dela en klick smet i två halvor utan att de flyter ihop • Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret lite i taget så att det smälter och blandar sig med citronkrämen • Rör om försiktigt • Häll över fyllningen i en skål, täck med plast och låt svalna • Ställ sedan kallt.

    5. 5.

      Limemakroner: Hacka chokladen fint och lägg den i en skål • Värm grädden, men låt den inte börja koka • Tillsätt färgen • Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält • Rör ner limesaft och kyl krämen i vattenbad • Ställ kallt i kylen, gärna över natten • Vispa upp den kylskåpskalla krämen med elvisp till fluffig konsistens • Den måste vara helt kall när du vispar den, annars är risken stor att den grynar sig och inte går att vispa upp.

    6. 6.

      Smultronmakroner: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt • Vispa ner äggulan • Färga med röd färg och tillsätt några droppar smultronessens.

Är innehållet i detta recept olämpligt?