Majs- och bovetebröd

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
1 bröd
Recept på glutenfritt majs-och bovetebröd.
Annons

Ingredienser

    1. 6 dl vatten, 37 grader
    2. 2 tsk flytande honung
    3. 40 g jäst
    4. 3 1/2-4 msk fiberhusk
    5. 120 g majsmjöl (2 dl)
    6. 180 g bovetemjöl (3 dl)
    7. 50 g nyponmjöl (1 dl)
    8. 1 dl sesamfrö
    9. 1 dl pumpakärnor
    10. 1/2 tsk salt
  1. Topping

    1. boveteflingor

Gör så här

    1. 1.

      Blanda vatten och honung i en bunke och lös upp jästen.

    2. 2.

      Vispa ner fiberhusk och låt blandningen stå och svälla i 8 minuter.

    3. 3.

      Nu är det bäst att använda en degblandare eller degkrokarna på en elvisp: Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman degen i ca 5 minuter på hög hastighet. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

    4. 4.

      Fördela degen i en smord brödform på ca 1 1/2 liter, släta till med lätt fuktad hand och strö över boveteflingor. Låt brödet jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 40 minuter.

    5. 5.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    6. 6.

      Grädda brödet i ugnens mitt ca 40 minuter, känn med sticka.

    7. 7.

      Ta ut brödet, låt det svalna lite i formen. Vänd upp på galler och låt brödet svalna under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?