Lyxtryffel med nötter och mandel

Lyxtryffel med nötter och mandel

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
30 bitar
Glutenfria tryfflar med nötter och mandel.
Fler recept på:
Choklad
Annons

Ingredienser

    1. 75 g sötmandel
    2. 75 g nötkärnor
    3. 75 g pinjenötter
    4. 75 g pistaschnötter, skalade
    5. 200 g mörk choklad, 70 %
    6. 200 g mjölkchoklad
    7. 2 dl vispgrädde
    8. 1 msk osaltat smör
    9. 1 tsk Nescafé espresso
    10. 1/2 tsk malen kanel
    11. 1/2 tsk malen kardemumma

Gör så här

    1. 1.

      Skålla, skala och dela mandlarna mitt itu.

    2. 2.

      Rosta mandeln i en torr stekpanna på spisen tills färgen är lätt gyllenbrun. Rosta därefter de hela nötkärnorna tills skalet brister. Gnugga dem mellan två handdukar så att det mesta av skalet trillar av. Rosta sist pinjenötterna till lätt gyllenbrun färg.Använd gärna lättsaltade pistaschnötter från snacksdisken och skala dessa.

    3. 3.

      Hacka nötkärnorna och pistaschnötterna grovt. Blanda alla nötterna och mandeln.

    4. 4.

      Klä bottnen på en bakform, ca 10x20 cm, med smörpapper eller forma en låda av smörpapper till samma mått. Strö ut hälften av nöthacket jämnt i formen.

    5. 5.

      Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden och matfettet, dra därefter kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen, nescafépulvret, kanelen och kardemumman. Rör krämen slät och blank.

    6. 6.

      Häll tryffelsmeten i ett jämnt lager över nötblandningen. Strö över resterande nöthack och tryck ner det lätt i tryffeln. Täck väl och ställ kallt över natten.

    7. 7.

      Lossa tryffeln från kanten med kniv och stjälp upp ur formen. Skär i bitar eller skivor.

Fler recept på:
Choklad
Är innehållet i detta recept olämpligt?