Lyxig smörgåstårta med lax och räkor

Lyxig smörgåstårta med lax och räkor

Av: / Foto: Erik Karlsson
8 port
Generöst med lax och räkor – det är hemligheten med vår lyxiga smörgåstårta! Förbered den gärna men vänta med garneringen tills några timmar 
innan gästerna kommer!
Annons

Ingredienser

    1. 1 pkt skivad smörgåstårtsbotten, 22 cm diam, 4 bottnar
  1. Fyllning 1

    1. 3 hårdkokta ägg
    2. 10 cm gurka
    3. 100 g kallrökt lax
    4. 2 dl rysk yoghurt
    5. 1 dl majonnäs
    6. salt och peppar
  2. Fyllning 2

    1. 400 g skalade räkor
    2. 4 hårdkokta ägg
    3. 4 dl rysk yoghurt
    4. 2 dl majonnäs
    5. 1/2 dl riven pepparrot
    6. salt och peppar
  3. Toppkräm

    1. 1 dl rysk yoghurt
    2. 1 dl majonnäs
    3. 600 g färskost
  4. Garnering

    1. 1 pkt ärtskott
    2. 200 g skivad kallrökt lax
    3. 100 g röd rom
    4. 1 dl mâchesallad
    5. 200 g skalade räkor
    6. 1 lime

Gör så här

    1. 1.

      Klipp ut breda remsor av bakplåtspapper och lägg i kors på det fat du ska servera smörgåstårtan på. Låt remsorna hänga ut över kanten på fatet så skyddas fatet mot kladd. Lägg ut den understa smörgåstårtsbottnen på remsorna på fatet.

    2. 2.

      Fyllning 1: Skala och hacka äggen. Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag 30 min. Krama ur så mycket vätska du kan. Strimla laxen. Rör samman yoghurt, majonnäs, ägg och gurka. Vänd ner laxen. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Bred fyllning 1 över understa bottnen och lägg på botten nummer två.

    4. 4.

      Fyllning 2: Hacka räkorna och äggen. Rör ihop med resten av ingredienserna. Bred hälften av fyllning 2 över den andra bottnen. Lägg på den tredje bottnen och bred resten av fyllning 2 över den. Lägg på den fjärde bottnen.

    5. 5.

      Toppkräm: Rör ihop yoghurt, majonnäs och färskost till en kräm. Bred ut den på och runt tårtan så att den täcker väl.

    6. 6.

      Garnering: Skär av nedersta delen på ärtskotten och tryck med en kniv fast dem runt kanten på tårtan.

    7. 7.

      Dela laxskivorna mitt itu på längden och rulla till rosor. Sätt dem längs tårtans kant och klicka röd rom emellan.

    8. 8.

      Lägg sedan några blad av mâchesallad innanför, se bild. Lägg räkorna i mitten. Skär limen i tunna skivor och lägg överst på tårtan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?