Lyxig hummersallad på ostgratinerad smördeg

Lyxig hummersallad på ostgratinerad smördeg

Av: / Foto: Christina Uhlin
30 min
4 personer
Snabb och lyxig förrätt.
Fler recept på:
Sallad, Skaldjur, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 2 kokta humrar
    2. 250 g fryst tärnad mango
    3. 100 g färsk bladspenat
    4. smör till stekning
  1. Smördegsflarn

    1. 1 smördegsplatta, ca 10x15 cm
    2. 1/2–1 dl riven vällagrad ost
  2. Citron- och gräslökshollandaisesås

    1. 150 g smör
    2. 4 äggulor
    3. 1–2 tsk pressad saft av citron
    4. 3–4 droppar tabasco
    5. peppar
    6. 1 krm salt
    7. 2 tsk hackad gräslök
    8. rivet citronskal av 1 citron
  3. Topping

    1. löjrom
    2. gräslöksstrån

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225° . Låt mangon tina.

    2. 2.

      Klyv hummerstjärten på längden och peta ut köttet. Ta loss klorna ur skalet. Beräkna en 1/2 stjärt + 1 klo till varje person.

    3. 3.

      Dela smördegsplattan i 4 bitar. Lägg degbitarna på en bakpappersklädd form, nagga med gaffel och strö över osten. Grädda i ugnen tills osten smält och är gyllenbrun, 5–8 minuter.

    4. 4.

      Hollandaise: Smält smöret. Ställ åt sidan så bottensatsen (det vita) sjunker till botten.

    5. 5.

      Vispa äggulor och citronsaft över vattenbad till fluffig konsistens. Dra kastrullen från plattan och tillsätt smöret droppvis (ej bottensatsen), vispa tills såsen börjar tjockna. Smaka av med tabasco, salt och eventuellt peppar. Vänd ner gräslök och rivet citronskal strax före servering.

    6. 6.

      Lägg upp flarnen på små portionstallrikar. Fräs hastigt upp mango och spenat i en panna med smör eller olja. Fördela på flarnen tillsammans med hummer. Toppa med hollandaisesåsen. Toppa med löjrom och gräslök.

Fler recept på:
Sallad, Skaldjur, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?