Lyxig fiskgratäng med räkor

Lyxig fiskgratäng med räkor

Av: / Foto: Ulf Svensson
4 port
Med spätta, räkor och fint spritsat mos blir gratängen gästernas favorit!
Fler recept på:
Svensk husmanskost, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 200 g fryst bladspenat
    2. 1 msk smör till stekning
    3. 500 g rödspättefiléer
    4. salt och peppar
  1. Potatismos

    1. 800 g mjölig potatis
    2. 1 msk smör
    3. 2 äggulor
    4. ca 1 msk mjölk
  2. Sås

    1. 3 dl vatten
    2. 2 dl grädde
    3. 3 msk vetemjöl
    4. 3 fiskbuljongtärningar
    5. 2 msk hackad dill
    6. 1 msk pressad citronsaft
    7. 1 dl riven lagrad ost
  3. Servering

    1. 500 g räkor med skal
    2. 1 knippe dill
    3. sockerärter
    4. sallad
    5. gröna ärter
    6. 1 citron

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Mos: Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, mosa potatisen. Tillsätt smör, äggulor och mjölk. Salta och peppra.

    3. 3.

      Sås: Vispa vatten, grädde och mjöl i en kastrull, tillsätt buljong, dill och citron. Sjud såsen 3 min under omrörning. Tillsätt ost, salt och peppar.

    4. 4.

      Fräs spenaten i smör. Rulla ihop fiskfiléerna, salta och peppra. Tillaga i ugnsform ca 10 min.

    5. 5.

      Ta upp filéerna ur formen. Häll av vätskan. Lägg spenaten i formen och fisken ovanpå. Spritsa moset utmed kanterna. Häll över hälften av såsen.

    6. 6.

      Gratinera högt upp i ugnen ca 20 min, tills moset fått fin färg.

    7. 7.

      Skala räkorna. Toppa med räkor och dill. Servera med resten av såsen, sockerärter, sallad, gröna ärter och citron.

Fler recept på:
Svensk husmanskost, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?