Lyxig fiskgratäng med lax

Lyxig fiskgratäng med lax

Av:
80 min
6 Portioner
Annons

Ingredienser

    1. 500 G Laxfile
  1. Duchesspotatis

    1. 800 G Potatis
    2. 2 Dl Mjölk
    3. 50 G Smör
    4. 2 Äggulor
    5. 1 Tsk Salt
  2. Dillsås

    1. 5 Dl Grädde
    2. 1 Fiskbuljongtärning
    3. 2 Msk Finhackad dill
    4. Citron efter smak
    5. 1 Msk Mjöl
  3. Topping

    1. 100 G Skalade räkor

Gör så här

    1. 1.

      Skär laxen i kuber och ställ åt sidan. Om fisken är djupfryst låter du den tina och rinna av i en sil först.

    2. 2.

      Duchesspotatis: skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka. Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret. Häll mjölken, äggen, salt, muskotnöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.

    3. 3.

      Dillsås: blanda grädde, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i tre till 4 minuter tills såsen tjocknar. Vänd i dillen, citron och låt sjuda 1 minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

    4. 4.

      Värm ugnen till 200 °. Spritsa eller klicka runt moset i formen, lämna en grop i mitten till fisken. Häll hälften av dillsåsen mitt i formen. Lägg fisken i mitten och häll över resterande sås. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Lägg i räkorna över gratängen och grädda i ytterligare tre till 4 minuter. Servera med en god sallad och njut!

Är innehållet i detta recept olämpligt?