Lyxig fiskgratäng

Lyxig fiskgratäng

Av: / Foto: Olof Abrahamsson
35 min
4 portioner
Läcker smak av krabba i såsen och generöst med räkor på toppen. Det här är fiskgratängen extra allt. Suverän bjudmat som lagar sig själv i ugnen.
Fler recept på:
Gratäng, Potatis, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 500 g benfri torsk
    2. salt, vitpeppar
  1. Gratängsås

    1. 1 burk krabba (170 g varav 120 g avrunnen vikt)
    2. 2 msk smör
    3. 2 msk vetemjöl
    4. 1 dl fiskspad/-buljong
    5. 2 dl vispgrädde
    6. 1 st äggula
    7. salt, peppar
  2. Garnering

    1. 1/2 kg räkor med skal
    2. dill

Gör så här

    1. 1.

      Lägg fisken i fyra bitar i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Täck med aluminiumfolie och sätt in i 200°, 8–10 min. Spara spadet.

    2. 2.

      Rensa krabbköttet från ev hårda bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet under omrörning, späd med fiskspadet och tillsätt grädden. Låt såsen sjuda ihop i minst 5 min. Vänd ner krabbköttet och äggulan. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Häll såsen över fisken och gratinera i 250° ca 10 min. Skala räkorna. Lägg dem på gratängen och strö över hackad dill. Servera med kokt potatis och en sallad.

Fler recept på:
Gratäng, Potatis, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?