Lyxig desserttallrik med chokladterrin i två lager

Lyxig desserttallrik med chokladterrin i två lager

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 personer
Chokladterrin smaksatt med lakrits och hallon men också nötter.
Fler recept på:
Efterrätt, Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Nötter
Annons

Ingredienser

  1. Första lagret

    1. 1/2 dl vispgrädde, 40%
    2. 25 g smör
    3. 100 g mjölkchoklad
    4. ca 1/2 tsk lakritspulver
    5. 10 färska hallon
  2. Andra lagret

    1. 1/4 dl vispgrädde, 40%
    2. 25 g smör
    3. 100 g vit choklad
    4. finrivet skal av 1 medelstor apelsin
    5. 1/2 dl salta nötter, t ex jordnötter och pistagenötte
  3. Servering

    1. färska hallon och blåbär
    2. chokladdoppade kokosbars, se recept härintill
    3. karamelliserad mjölk på burk (kolakräm)
    4. ev naturell yoghurt eller lättvispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Första lagret: Värm grädde och smör i en kastrull. Finhacka mjölkchokladen och tillsätt i det varma gräddsmöret tillsammans med lakritspulvret. Rör till en slät kräm. Smaka av till lagom lakritssmak. Bre ut i en form, ca 12x15 cm, klädd med dubbelt lager plastfilm eller bakpapper. Halvera hallonen och strö ut ovanpå. Låt stå kylskåpskallt 30 minuter.

    2. 2.

      Andra lagret: Värm grädden och smöret. Finhacka den vita chokladen och rör varsamt ner i det varma gräddsmöret tillsammans med apelsinskalet. Ta ut formen ur kylen och häll krämen över det första lagret. Grovhacka nötterna och strö dem över. Låt stå kylskåpskallt några timmar, gärna över natten.

    3. 3.

      Skär upp 4 lagom stora portionsbitar. Gör så här: Doppa en vass kniv i varmt vatten, torka av och skär direkt. Lägg upp bitarna på tallrikar. Lägg gärna till en kokosbar, en klick kolakräm och naturell yoghurt eller vispad grädde.

Tips från kocken

Chokladterrinen räcker till fler än fyra personer. Spara det som bli över, kakan håller länge i kyl och går utmärkt att frysa.
Är innehållet i detta recept olämpligt?