Lyxig chokladtårta

Lyxig chokladtårta

Av:
40 min
12
Annons

Ingredienser

  1. Tårta

    1. 4,5 dl mjöl
    2. 4,5 dl socker
    3. 1,5 dl kakao
    4. 2 tsk vaniljsocker
    5. 1 msk bakpulver
    6. 2 st ägg
    7. 2 dl mjölk
    8. 1 dl solrosolja
    9. 1 tsk salt
    10. 2 dl kokhett vatten
  2. Chokladsmörkräm

    1. 125 g rumsvarmt smör
    2. 2,5 dl florsocker
    3. 3 msk kakao
    4. ca 2 msk kokhett vatten

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 175°. Klä en springform, 25 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.

    2. 2.

      Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao, salt och socker ordentligt i en bunke. Tillsätt mjölk, olja och ägg.

    3. 3.

      Vispa ihop alla ingredienser tills allting är ordentligt blandat. Smeten kommer att vara ganska tjock nu. Vänd försiktigt i kokhett vatten. Vispa sedan på högsta effekt med vispen i 1 min för att få luft i smeten.

    4. 4.

      Häll smeten i kakformen och baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Känn med en provsticka i mitten, det är ok om den känns lite kladdig i mitten, den får dock inte vara allt för kladdig.

    5. 5.

      Ta ut och låt kakan svalna helt i formen innan du öppnar upp den. Sen låter du den kallna under en bakduk i rumstemperatur. Chokladtårtan blir bara godare om den får mogna i kylen över natten. Du kan förbereda den i god tid innan servering om så önskas. Spackla den gärna samma dag som servering.

    6. 6.

      Vispa smör, kakao och florsocker fluffigt med en elvisp. Vispa ner lite vatten i taget tills krämen får önskad konsistens. Den ska varken vara för lös eller kompakt. Spackla krämen på den kalla kakan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?