Lussekatter

Lussekatter

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
40 stycken
Inget lussefika utan dessa klassiker!
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst
    2. 1–2 paket saffran à 1/2 g
    3. 5 dl gräddmjölk, 50/50
    4. 1 1/2 dl socker
    5. 2 krm salt
    6. 15–16 dl vetemjöl
    7. 175 g rumsvarmt smör
    8. ägg till pensling
    9. russin

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke. Stöt saffranet med 1 sockerbit i en mortel. Lös upp jästen med ljummen gräddmjölk ca 37°, tillsätt saffranet. Blanda ner socker och salt.

    2. 2.

      Rör ner mjölet, lite i taget, varvad med smörklickar. Arbeta samman till en smidig men inte alltför hård deg. Jäs övertäckt i ca 30 min.

    3. 3.

      Stjälp upp degen och baka ut lussekatter. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 min.

    4. 4.

      Pensla med uppvispat ägg och sätt i russinen. Grädda i 225–250° , 5–7 min. Låt svalna, frys in och ta upp efter hand.

Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?