Lussekatter

Lussekatter

Av: / Foto: Pontus Ferneman
70 min
24 st
Håll med om att de allra första lussekatterna har en väldigt hög mysfaktor! (använd ett grundrecept för saffransdeg).
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Vetedeg med saffran (sök separat recept)

    1. Ugn 225°
    2. ½ sats grunddeg
  2. Pensling & garnering

    1. ½–3/4 dl russin
    2. ägg

Gör så här

    1. 1.

      Låt ev russinen ligga i ljummet vatten några tim.

    2. 2.

      Dela degen i 2 bitar och rulla ut längder. Skär längderna i lagom stora bitar och forma lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk 30–40 min.

    3. 3.

      Låt blötlagda russin rinna av. Tryck ner dem i lussekatterna och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 7–8 min.

Tips från kocken

Mortla saffran med lite socker och ev några droppar konjak innan den används i degen. Låt russinen ligga i ljummet vatten ett par timmar så blir de inte så torra i ugnen. Använd nystött kardemumma i stället för färdigmald, det ger en helt annan, rikare smak!
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?