Lussebullar (mormors)

Lussebullar (mormors)

Av: / Foto: Tilda
80 min
45 st
Goda, saftiga och perfekta lussebullar till jul!
Annons

Ingredienser

  1. bullarna

    1. 50 g jäst
    2. 5 dl mjölk
    3. 1 3/4 dl vit sirap/strösocker
    4. 1/2 tsk salt
    5. 0,5 g saffran
    6. 1 st ägg
    7. 5 dl siktat dinkelmjöl
    8. ca 11 dl vetemjöl
    9. 150 g smör
  2. Pensling

    1. 1-2 st ägg
  3. Garnering

    1. 90 st russin

Gör så här

    1. 1.

      Värm mjölken till 37 grader.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en degbunke och lös ut den med lite av mjölken.

    3. 3.

      Tillsätt resten av mjölken, vit sirap/socker, salt, stött saffran (blandat med socker), ägg, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl.

    4. 4.

      Arbeta degen smidigt i matberedaren.

    5. 5.

      Tillsätt rumsvarmt smör i och arbeta samman degen tills den släpper bunkens kanter.

    6. 6.

      Låt degen jäsa övertäckt i cac 30 minuter.

    7. 7.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.

    8. 8.

      Knåda och rulla ut två av delarna till längder och dela varje längd i 20-25 bitar.

    9. 9.

      Rulla ut avrje del till smala längder, ca 20 cm långa och snurraihop till kusar.

    10. 10.

      Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20-25 minuter.

    11. 11.

      Blötlägg russin i ljummet vatten i ca 30 minuter och låt de rinna av i en sil. (Hindrar russinen från att suga upp vätskan i bullarna och göra de torra)

    12. 12.

      Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin.

    13. 13.

      Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?