Lussebullar med saffranssirap

Lussebullar med saffranssirap

Av: / Foto: Ralph Månsson
120 min
35 stycken
Perfekta lussebullar smaksatta med saffranssirap.
Fler recept på:
Advent, Jul, Bullar
Annons

Ingredienser

    1. 1 sats saffranssirap
    2. 150 g smör eller margarin
    3. 5 dl mjölk
    4. 50 g jäst för söta degar
    5. 1 ägg
    6. 1/2 tsk salt
    7. 1/2 tsk nystött kardemumma
    8. ca 15 dl vetemjöl
    9. 1 tsk bakpulver
  1. Pensling och garnering

    1. 1 ägg
    2. russin eller torkade tranbär

Gör så här

    1. 1.

      Rör saffranssirapen och matfettet till en ljus och luftig smet.

    2. 2.

      Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen, ägg, salt och kardemumma. Rör om.

    3. 3.

      Blanda sist ner 10 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös fördeg. Täck bunken med bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Klicka ner den sparade matfettsblandningen, vetemjölet och bakpulvret. Arbeta samman till en blank och smidig deg.

    5. 5.

      Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och skär upp i längder. Dela dessa i mindre bitar som formas runda och släta. Täck dem lätt med plastfilm så de inte torkar på ytan.

    6. 6.

      Rulla ut bullarna till släta längder och forma till lussebullar. Lägg på bakpappersklädd plåt och tryck ner russin eller torkade tranbär som garnering. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225.

    7. 7.

      Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter, eller tills de fått vackert gyllenbrun färg.

Fler recept på:
Advent, Jul, Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?