Lussebullar

Lussebullar

Av: / Foto: Anette Nilsson
120 min
35 stycken
Recept på klassiska lussebullar - ett måste på lucia!
Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 50 g jäst för söta degar
    3. 5 dl mjölk
    4. 1 st ägg
    5. 1½ dl vit sirap
    6. 2 st kuvert saffran à 0,5 g
    7. ½ tsk salt
    8. 1 tsk nystött kardemumma
    9. 150 g rumsvarmt smör
    10. ca 15 dl vetemjöl
  1. Pensling och garnering

    1. russin, gärna blötlagda
    2. 1 st ägg
    3. 1 krm salt
    4. 1 msk vatten
    5. pärlsocker
    6. ev hackade pistaschmandlar

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.

    2. 2.

      Tillsätt ägg och sirap.

    3. 3.

      Stöt saffranet i en mortel tillsammans med salt och häll sedan ner det i degvätskan. Tillsätt kardemumma.

    4. 4.

      Klicka ner smöret och tillsätt nästan allt vetemjöl, men spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa 30 minuter.

    5. 5.

      Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar.

    6. 6.

      Forma den andra biten till 18 lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

    7. 7.

      Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.

    8. 8.

      Tryck försiktigt ner russin i de färdigjästa bullarna. Vispa ihop ägg, salt och vatten och pensla bullarna med blandningen. Strö över lite pärlsocker och ev pistaschmandlar.

    9. 9.

      Grädda bullarna mitt i ugnen tills de fått färg, cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?