Lussebullar

Lussebullar

Av: / Foto: Pontus Ferneman
90 min
30 -36 stycken
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

  1. Deg:

    1. 50 g jäst
    2. 2 pkt saffran à 0,5 g
    3. 1 sockerbit
    4. 5 dl mjölk
    5. 2 dl socker
    6. 1/2 tsk salt
    7. 15 dl vetemjöl
    8. 150 g mjukt smör
  2. Pensling och garnering:

    1. russin
    2. ägg
    3. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner  jästen i en bunke (använd gärna hushållsassistent). Mortla saffran med en sockerbit. Värm mjölken till ca 37° och tillsätt saffran. Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    2. 2.

      Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet, klicka ner smöret under omrörning och tillsätt resterande mjöl lite taget tills det blir en smidig deg. Jäs under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.

    3. 3.

      Dela degen i 30–36 bitar. Rulla fingertjocka längder, forma till lussekatter. Jäs övertäckt på plåt  tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min. Tryck ner russin och pensla med lätt uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

    4. 4.

      Grädda lussekatterna i 250°, 5–8 min tills de har fått fin färg. Frys gärna och ta upp efter hand, värm dem lätt i ugnen så blir de som nybakade.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?