Lussebröd med pepparkaksfyllning

Lussebröd med pepparkaksfyllning

Av: / Foto: Anette Nilsson
120 min
1 st bröd
Svårt att välja mellan saffransbröd och pepparkaka? Här får du smak av båda i ett.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 25 g jäst för söta degar
    3. 2½ dl fngervarm mjölk
    4. 75 g rumsvarmt smör
    5. ½ st ägg
    6. ¾ dl vit sirap
    7. 2 krm salt
    8. 1 kuvert safran, 0,5 g
    9. ca 7½ dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 100 g mandelmassa
    2. 100 g rumsvarmt smör
    3. 1 dl strösocker
    4. 1 dl finhackade sötmandlar
    5. 2 tsk mald kanel
    6. 1 tsk kardemumma
    7. 1 krm mald kryddnejlika
  2. Pensling

    1. ½ st ägg

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en degbunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner smöret och tillsätt ägg och sirap i bunken. Stöt saltet och saffranet till ett fint pulver i en mortel och tillsätt.

    2. 2.

      Blanda ner 6 deciliter av vetemjölet och rör samman till en slät men ganska lös deg. Täck degen med en bakduk och låt degen vila i bunken cirka 30 minuter.

    3. 3.

      Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smör. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät massa.

    4. 4.

      Tillsätt det sparade vetemjölet till degen och knåda tills den är blank och slät. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora degbitar. Skär bort en liten degbit från den ena biten till garnering.

    5. 5.

      Kavla ut den största degbiten till en rund platta, cirka 25 cm i diameter, och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred ut fyllningen jämnt över degen, men spara cirka 2 centimeter precis vid kanten.

    6. 6.

      Kavla ut den något mindre degen så att den täcker fyllningen när den läggs ovanpå kakan. Vik upp den undre degen runt kanten över ovandegen och tryck till ordentligt.

    7. 7.

      Rulla ut den sparade degbiten till smala strängar och garnera brödet med dem. Ställ brödet att jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.

    8. 8.

      Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg.

    9. 9.

      Grädda det i nedre delen av ugnen cirka 18 minuter.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?