Luftigt julknäcke

Luftigt julknäcke

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
12 stycken
Lite ljusare knäckebröd som blir härligt bubbligt under gräddningen.
Fler recept på:
Knäckebröd, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. ½ paket jäst
    2. 5 dl vatten
    3. 2 tsk salt
    4. 1 dl sesamfrön
    5. 12 dl fullkornsvetemjöl
    6. 2 dl vetemjöl till utbakning
  1. Garnering

    1. ½–1 dl sesamfrön
    2. ¼ dl torkad rosmarin
    3. ev ½ dl fingsalt
    4. 2 st äggvitor
    5. 2 msk kallt vatten

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, salt, sesamfrön och nästan allt mjöl, men spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg.

    2. 2.

      Ta upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 12 lika stora delar, forma varje del till en boll. Mjöla arbetsbänken ordentligt och lägg bollarna att jäsa därpå under bakduk, cirka 30 minuter.

    3. 3.

      Kavla ut varje boll till en mycket tunn kaka, mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 275°.

    4. 4.

      Blanda sesamfrön, rosmarin och flingsalt. Vispa samman äggvitor och vatten. Pensla kakorna med äggvattnet och strö över fröblandningen.

    5. 5.

      Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter, beroende på kakornas tjocklek, tills bröden har fått fint färg. Låt kallna på galler.

Fler recept på:
Knäckebröd, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?