Lök- och anjovispaj

Lök- och anjovispaj

Av: / Foto: Malou Holm
100 min
8 portioner
Härlig blandning av sötma från löken och sältan i ansjovisen. Pajen är också god som huvudrätt en annan dag.
Fler recept på:
Paj
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 125 g kallt tärnat smör Ⓛ
    3. 2 msk sesamfrön
    4. 2 msk kallt vatten
  2. Fyllning

    1. 3 gula lökar
    2. 1 msk smör Ⓛ
    3. 3 ägg
    4. 3 dl mjölk eller grädde Ⓛ
    5. 3 dl riven cheddarost Ⓛ
    6. 1 tsk kanel
    7. salt och nymald svartpeppar
    8. ½ purjolök
    9. 125 g ansjovisfilé

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i mat beredare. Lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen 30 minuter.

    2. 2.

      Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och förgrädda skalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

    3. 3.

      Skiva löken och stek den mjuk i smör på medelvärme. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, kanel, salt och peppar. Skiva purjolöken.

    4. 4.

      Bred ut lök, purjolök och ansjovisfiléer i pajskalet. Häll över äggblandningen. Grädda pajen längst ner i ugnen 25 minuter eller tills den fått fin färg.

Fler recept på:
Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?