Ljuvlig butterkaka med mandelkräm

Ljuvlig butterkaka med mandelkräm

Av: / Foto: Ulf Svensson
110 min
18 stora bullbitar
Mycket smör ska det vara i butterkakan, då blir den så där härligt saftig!
Fler recept på:
Begravning
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 150 g smör
    3. 2½ dl mjölk
    4. 25 g jäst
    5. 2 st ägg
    6. ½ dl strösocker
    7. 2 krm salt
    8. 8–8½ dl vetemjöl
  1. Mandelfyllning

    1. 75 g fint hackad mandel
    2. 1 dl muscovadosocker
    3. 25 g mjukt smör
  2. Smörkräm

    1. 100 g mjukt smör
    2. 1 dl strösocker
    3. 1½ tsk vaniljsocker
  3. Pensling & garnering

    1. 1 st ägg
    2. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli 37°. Smula ner jästen i en skål och lös den i degspadet. Ta i ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk ca 30 min.

    2. 2.

      Mandelfyllning: Blanda ingredienserna.

    3. 3.

      Smörkräm: Rör samman smör, socker och vanilj.

    4. 4.

      Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena delen så att den täcker en långpanna (ca 25x35 cm). Bred på mandelkrämen.

    5. 5.

      Kavla ut den andra delen till en rektangel (ca 20x55 cm). Bred på smörfyllningen. Rulla samman från långsidan och skär i 18 bullar. Sätt bullarna ovanpå mandelkrämen med snittytan uppåt. Låt jäsa under duk 30–40 min.

    6. 6.

      Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

Tips från kocken

"Mjukt smör" i receptet så ta ut smöret i god tid innan du ska börja baka.
Fler recept på:
Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?