Ljust bröd på Rågsurdeg

Ljust bröd på Rågsurdeg

Av:
2 bröd
Annons

Ingredienser

 1. Dag 1, kväll - Fördeg

  1. 100 g rågsurdegsgrund
  2. 200 g vetemjöl special
  3. 100 g rågmjöl
  4. 350 g ljummet vatten
 2. Dag 2, morgon - Huvuddeg

  1. surdegen från gårddagen
  2. 400 g ljummet vatten
  3. 700 g vetemjöl special
  4. 1 msk bergssalt

Gör så här

  1. 1.

   Fördeg: Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22–24 grader.

  2. 2.

   Huvuddeg: Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 med lite mer fart). Ta dock inte allt vatten på en gång, utan spara cirka 100 gram och häll i det, lite i taget, efter några minuter.

  3. 3.

   Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara ganska lös, men det är helt i sin ordning.

  4. 4.

   Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Flera gånger under jäsning ska man vika degen - med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns. Låt jäsa i totalt 3h.

  5. 5.

   Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt längst ner.

  6. 6.

   Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Nu kan man göra lite som man vill. Vik försöktigt ihop degen och lägg i en mjölad jäskorg. Låt jäsa i 1h.

  7. 7.

   Lägg en form med lite vatten i längst ner i ugnen och sänk värmen till 250 grader. Skjuts in i ugnen med brödet!

  8. 8.

   Efter 15 minuter vädrar du ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk till 200 grader och låt stå ytterligare 15–20 minuter.

  9. 9.

   Vädra ugnen några gånger den sista kvarten så får brödet en bra skorpa. Låt brödet svalna på ett galler en stund innan du provsmakar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?