Lingonkaka med saffran

Lingonkaka med saffran

Av: / Foto: Kent Jardhammar
90 min
10 portioner
Glöggfest + saffran = sant! Mumsig lingonkaka med färskostglasyr.
Fler recept på:
Bakelser, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 200 g smör
    2. 1 1/2 dl mjölk
    3. 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker
    4. 2 st ägg
    5. 2 1/2 dl strösocker
    6. 4 dl vetemjöl
    7. 2 tsk bakpulver
    8. 100 g riven mandelmassa
    9. 1 st äpple i småbitar (gör kakan saftig)
  1. Glasyr

    1. 200 g rumsvarm färskost av philadelphiatyp, neutral smak
    2. 50 g smör, rumsvarmt
    3. 1 dl florsocker
  2. Garnering

    1. 1 dl lingon
    2. 2 msk strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret, häll i mjölken. Stöt saffran med strösocker, häll detta i vätskan. Låt det dra i 15 min.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Blanda ner mandelmassan.

    3. 3.

      Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, och spänn fast. Skala äpplet, skär det i bitar. Häll i smeten, strö ut äppelbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min eller tills kakan har stelnat, känn med en sticka. Låt kakan kallna.

    4. 4.

      Glasyr: Vispa samman ost, smör och florsocker. Bred detta över kakan.

    5. 5.

      Blanda de djupfrysta bären med sockret, strö detta över kakan precis före serveringen.

Fler recept på:
Bakelser, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?