Lingongravad lax

Lingongravad lax

Av: / Foto: Christina Uhlin
15 min
1 fat
Lingonen sätter en härlig söt/besk smak på laxen! Vill du ha lite mer bett så lägg till 1 dl lingonvodka.
Fler recept på:
Jul, Dill
Annons

Ingredienser

    1. ca 600 g lax i hel bit med skinn, gärna mittbiten
    2. 1 rejäl knippa färsk dill, ca 100 g
    3. 5 dl frysta lingon, ca 250 g
    4. 1/2 dl salt
    5. 1/2 dl strösocker
    6. 20 vitpepparkorn
    7. Garnering
    8. lättsockrade lingon
    9. lite dill
  1. Servering

    1. hovmästarsås

Gör så här

    1. 1.

      Torka av laxen och putsa eventuellt litegrann. Skär några snitt i skinnet med en vass kniv.

    2. 2.

      Hacka dillen, även stjälkarna, och rör ihop med lingon, salt, socker och krossade eller mortlade vitpepparkorn. Lägg lite av blandningen i bottnen av en form. Lägg laxen ovanpå med skinnet neråt och gnid in resterande kryddblandning i laxen.

    3. 3.

      Låt laxen stå i rumstemperatur ca 1 timme så att gravningen smälter ihop. Täck sedan över väl och ställ in i kylen. Låt stå 2–3 dygn och vänd några gånger/dag.

    4. 4.

      Vid servering: Torka av överbliven gravning och skär laxen i tunna skivor. Garnera med lättsockrade lingon och dill. En krämig hovmästarsås smakar ljuvligt till.

Fler recept på:
Jul, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?