Lingoncheesecake med kaneltopping

Lingoncheesecake med kaneltopping

Av: / Foto: Anette Nilsson
100 min
12 bitar
En riktigt fyllig cheesecake med syrliga lingon som bryter av och ger kakan vacker färg.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 75 g smör
    3. 15 st digestivekex
  1. Fyllning

    1. 600 g naturell färskost
    2. 2 dl kvarg, 10 %
    3. 1 dl strösocker
    4. 4 st ägg
    5. 1 tsk vaniljsocker
    6. 2 dl lingon, färska eller frysta
    7. 1 msk majsstärkelse
  2. Topping

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1 dl forsocker
    3. 3 tsk mald kanel
  3. Garnering

    1. florsocker
    2. lingon

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret. Krossa digestivekexen till fina smulor, för hand eller i matberedare. Blanda samman till en jämn massa och tryck ut i bottnen på en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt stå i kylen 30 minuter.

    2. 2.

      Sätt under tiden ugnen på 175°.

    3. 3.

      Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.

    4. 4.

      Fyllning: Vispa ihop färskost, kvarg och socker, använd gärna elvisp på låg effekt. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Smaksätt med vaniljsocker.

    5. 5.

      Rensa och skölj lingonen. Strö majsstärkelsen över bären och rör om så att stärkelsen fördelas jämnt. Vänd ner bären i smeten med några luftiga tag.

    6. 6.

      Ta ut den förgräddade bottnen ur ugnen och häll smeten i formen. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda ytterligare 35 minuter.

    7. 7.

      Topping: Rör ihop crème fraiche, florsocker och kanel.

    8. 8.

      Ta ut kakan då den näst intill stelnat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Bred ut toppingen ovanpå och grädda kakan ytterligare cirka 10 minuter.

    9. 9.

      Låt kakan kallna helt innan den lossas ur formen. Garnera med lingon och pudra över lite florsocker vid servering.

Är innehållet i detta recept olämpligt?