Lingonbröd med rågsikt & rårörda lingon

Lingonbröd med rågsikt & rårörda lingon

Av: / Foto: Anette Nilsson
150 min
4 stycken
Brukar du äta Lingongrova? Det här brödet är mycket godare!
Annons

Ingredienser

  1. Bröd

    1. Ugn 200°
    2. 5 dl mjölk
    3. 50 g jäst för söta degar
    4. 50 g rumsvarmt smör
    5. 1 dl brödsirap
    6. 1 tsk salt
    7. 2 dl rårörda lingon
    8. 3 dl fnt rågmjöl
    9. 5 dl rågsikt
    10. ca 5 dl vetemjöl special
  2. Råröda lingon (recept för 4 dl)

    1. 5 dl lingon
    2. 3 dl socker

Gör så här

    1. 1.

      Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst.

    2. 2.

      Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.

    3. 3.

      Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan allt vetemjöl special, men spara lite till utbakning. Arbeta samman till en blank och smidig deg.

    4. 4.

      Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.

    5. 5.

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.

    6. 6.

      Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefer ut dem till platta runda kakor, cirka 20 centimeter i diameter.

    7. 7.

      Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.

    8. 8.

      Grädda bröden mitt i ugnen cirka 15 minuter.

    9. 9.

      Rensa och skölj 5 dl lingon. Tillsätt 3 dl socker och rör om då och då tills sockret smält. Mosa eventuellt bären mot kanten med hjälp av baksidan på en sked.

Är innehållet i detta recept olämpligt?