Lingonbaguetter

Lingonbaguetter

Av: / Foto: Erik Karlsson
390 min
3 bröd
Lingonen i baguetterna gör brödet riktigt saftigt och gott.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°, 200°
    2. 25 g jäst
    3. 5 dl kallt vatten
    4. 1 tsk salt
    5. ca 8 dl vetemjöl
    6. 4 dl rågmjöl
    7. 1/2 dl solrosfrön
    8. 1/2 dl pumpafrön
    9. 200 g lingon
    10. 1 tsk flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, mjöl, solros- och pumpafrön och lingon. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Låt jäsa övertäckt 5 timmar.

    2. 2.

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till tre baguetter. Strö mjöl på en handduk och lägg bröden lite isär på handduken. Dra upp handduken mellan bröden så jäser de uppåt i stället för åt sidorna. Låt jäsa 30 minuter utan bakduk.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 250 grader.

    4. 4.

      Lägg över bröden på plåt med bakplåtspapper. Skär några skåror i bröden med vass kniv, spraya på lite vatten och strö över flingsalt.

    5. 5.

      Grädda mitt i ugnen 10 minuter, sänk värmen till 200 grader, spruta in lite vatten med blomspruta och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?