Limepaj

Limepaj

Av: / Foto: Matmagasinet
50 min
8 bitar
Den här pajen är mycket lättbakad och blir härligt sötsyrlig. Baka den gärna någon dag i förväg, så får den stå till sig över natten. Täck den väl så att den inte får kylskåpssmak.
Annons

Ingredienser

    1. 200 g digestivekex
    2. 100 g smör
  1. Fyllning

    1. 4 st lime, finrivet skal och saft, ekologiska
    2. 1 burk (397g) kondenserad mjölk
    3. 4 st ägg
  2. Garnering

    1. 2 ½ dl vispgrädde
    2. 1 st lime, i skivor, gärna ekologisk

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 180 grader. Krossa kexen till smulor, antingen i mortel eller i matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ner smulorna.

    2. 2.

      Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smör- och smulblandningen i ett jämnt lager i formen. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.

    3. 3.

      Blanda limeskal och -saft med den kondenserade mjölken i en bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i limesmeten.

    4. 4.

      Vispa vitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner skummet i limesmeten. Häll smeten i formen ovanpå den avsvalnande kakbottnen och grädda pajen 15-20 minuter. Den är klar när smeten har stelnat och ytan har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Låt sedan pajen stå i kylskåpet minst 2 timmar.

    5. 5.

      Servering: Lossa kanten på formen och lägg över kakan på ett serveringsfat. Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera pajen med tunna limeskivor.

Är innehållet i detta recept olämpligt?