Limepaj

Limepaj

Av: / Foto: Matmagasinet
50 min
8 bitar
Den här pajen är mycket lättbakad och blir härligt sötsyrlig. Baka den gärna någon dag i förväg, så får den stå till sig över natten. Täck den väl så att den inte får kylskåpssmak.
Annons

Ingredienser

  1. 200 g digestivekex
  2. 100 g smör
 1. Fyllning

  1. 4 st lime, finrivet skal och saft, ekologiska
  2. 1 burk (397g) kondenserad mjölk
  3. 4 st ägg
 2. Garnering

  1. 2 ½ dl vispgrädde
  2. 1 st lime, i skivor, gärna ekologisk

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 180 grader. Krossa kexen till smulor, antingen i mortel eller i matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ner smulorna.

  2. 2.

   Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smör- och smulblandningen i ett jämnt lager i formen. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.

  3. 3.

   Blanda limeskal och -saft med den kondenserade mjölken i en bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner gulorna i limesmeten.

  4. 4.

   Vispa vitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner skummet i limesmeten. Häll smeten i formen ovanpå den avsvalnande kakbottnen och grädda pajen 15-20 minuter. Den är klar när smeten har stelnat och ytan har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Låt sedan pajen stå i kylskåpet minst 2 timmar.

  5. 5.

   Servering: Lossa kanten på formen och lägg över kakan på ett serveringsfat. Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera pajen med tunna limeskivor.

Är innehållet i detta recept olämpligt?