Lime- och jordgubbsmoussebakelser

Lime- och jordgubbsmoussebakelser

120 min
6 Portioner
Jordgubbarnas sötma förenas med limens syrlighet i en ljuvlig mousse-bakelse med härlig chokladbotten. Godare dessert än så här går inte att föreställa sig! Förbered bakelserna dagen innan servering, då de behöver 4 timmar för att stelna.
Fler recept på:
Efterrätt, Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Jordgubbar, Ugnsbaka
Annons

Ingredienser

 1. Chokladbotten

  1. 200 g mandelmassa
  2. 2 st ägg
  3. 2 msk kakao
 2. Limemousse

  1. 2 st blad gelatin
  2. 1 st äggula
  3. 30 g florsocker - cirka en halv dl
  4. 1 st lime - finrivet skal + 1 tsk saft
  5. 125 g kesella 10 %
  6. 50 g vispgrädde
  7. 1 st äggvita
 3. Jordgubbsmousse

  1. hälften av limemoussen
  2. 100 g färska jordgubbar
  3. 2 msk florsocker
 4. Gelé

  1. 3 st blad gelatin
  2. 1.5 dl jordgubbssaft
 5. Dekoration

  1. röda vinbär
  2. jordgubbar

Gör så här

  1. 1.

   Skär plastfilmsarket i 6 remsor som är 7x20 cm stora. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop. Ställ cylindrarna på en bricka.

  2. 2.

   Chokladbotten: Värm ugnen till 200°. Riv mandelmassan och vispa ihop den med ägg och kakao. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 20–25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Stansa sedan ut 6 tårtbottnar med cylinderformarna och låt bottnarna sitta kvar i cylindrarna.

  3. 3.

   Limemousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp och krama ur gelatinbladen, och lägg dem i en kastrull tillsammans med 1 tsk limesaft; värm på svag värme tills gelatinet smält. Låt svalna en aning och blanda sedan med resten av smeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbottnarna i cylindrarna och ställ kallt en stund att stelna.

  4. 4.

   Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbar och florsocker med en stavmixer till en jämn smet. Vänd försiktigt ner jordgubbspurén i den resterande limemoussen. Fördela jordgubbssmeten över den stelnade limemoussen i cylindrarna. Täck över och ställ att stelna i kyl i 4 timmar (eller i frysen).

  5. 5.

   Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull tillsammans med lite av jordgubbssaften; smält försiktigt på svag värme. Blanda med resten av jordgubbssaften och låt stelna till en aning. Fördela gelén över jordgubbsmoussen och ställ kallt att stelna. Toppa med jordgubbar och röda vinbär.

Är innehållet i detta recept olämpligt?