Leverpastej (ej gräddad)

Leverpastej (ej gräddad)

Av:
1 stor burk
Leverpastejen håller minst en vecka i kylskåp, men den går även bra att frysa. Njut av en god smörgås t ex fröknäcke med leverpastej och gurka.
Annons

Ingredienser

    1. 400 g lever
    2. 200 g nötfärs
    3. 1 gul lök
    4. 1 äpple
    5. 50 g smör
    6. 3 klyftor vitlök
    7. 1 msk ingefära (finriven)
    8. 2 tsk salt
  1. Alternativ

    1. 500 g kycklinglever
    2. 2 schalottenlök
    3. 50 g smör
    4. 1 tsk salt
    5. 2 krm vitpeppar
    6. 2 krm peppar
    7. 3 msk timjan (färsk)
    8. 1 dl kokosgrädde
    9. 1 msk citronsaft
    10. 1 paket bacon

Gör så här

    1. 1.

      Lägg levern i kallt vatten ca 10 minuter

    2. 2.

      Lyft upp och torka levern torr med lite papper.

    3. 3.

      Putsa din lever ren från hinnor.

    4. 4.

      Skär i mindre bitar.

    5. 5.

      Skala och hacka löken och äpplet.

    6. 6.

      Stek mjuka i en stekpanna i lite ghee.

    7. 7.

      Häll ner löken och äpplet i en matberedare med knivblad.

    8. 8.

      Stek levern , den ska fortfarande vara lite rosa i mitten, och häll över i matberedaren.

    9. 9.

      Stek nötfärsen och häll ner även den i matberedaren.

    10. 10.

      Tillsätt ghee.

    11. 11.

      Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt ingefära, rosmarin och havssalt.

    12. 12.

      Mixa allt i matberedaren tills smeten är helt slät eller till valfe konsistens.

    13. 13.

      Lägg smeten i lufttäta glasburkar och ställ kallt.

    14. 14.

      Låt stå över natten innan du avnjuter din leverpastej.

    15. 15.

      Alt: Tina kycklinglevern och skär den i lite mindre bitar. Skär baconet i mindre bitar. Hacka löken och fräs den i en stekpanna med lite av matfettet. Lägg i kycklinglever och bacon och stek vidare. Repa timjan och tillsätt tillsammans med salt och peppar. Stek tills kycklinglevern är genomstekt. Tillsätt kokosgrädden och låt puttra några minuter. Låt allt svalna. Häll över leverblandningen i en matberedare med kniv. Tillsätt resten av matfettet och kör till en jämn smet. Smaka av.

    16. 16.

      Lägg den pastej du vill ha direkt i en burk och ställ in i kylen. Resten kan du frysa in, vi tycker att det här sättet är fiffigt för att kunna ta upp och tina bara det man vet att går åt: Lägg resten av pastejen i en bakplåtspappersklädd form och bred ut den. Ställ in i frysen i ca 30-60 min. Ta ut och skär rutor i lagom stora bitar, flytta över till en fryspåse och förvara i frysen tills det är dags att ta fram en bit och låta tina.

Är innehållet i detta recept olämpligt?