Levergryta med lök o paprika

Levergryta med lök o paprika

Av: / Foto: Peder Gerdin
30 min
4 portioner
Rätt tillagat är lever gott! Tyvärr har många fått lever i skolan och den har då varit värmd länge vilket ger fel konsistens - för hård/seg. Var noga med att köpa kalv/ungnötslever som är mildare än nötlever. Ju ljusare, desto mörare och mildare i smaken.
Annons

Ingredienser

 1. Steg 1 - dagen före

  1. 850 gr kalv el ungnötslever
  2. mjölk
 2. Steg 2a - Stekning

  1. 1 st röd paprika
  2. 1 st gul paprika
  3. 1 st grön paprika
  4. 2 st större gula lökar
  5. 2 krm paprikapulver
  6. smör
 3. Steg 2b

  1. 1 dl vetemjöl
  2. 1,5 msk salt
 4. Steg 3 - såsen

  1. 1 st köttbuljongtärning
  2. 5 dl kokhett vatten
  3. 1,5 msk konc kalvfond
  4. 2-3 dl grädde
 5. Steg 4 - redning

  1. 2 msk brun majsenamjöl
  2. salt
  3. grovmalen svartpeppa
 6. Steg 5 - servera

  1. persilja
  2. kokt potatis el ris

Gör så här

  1. 1.

   För att få en mildare/godare leversmak så lägg levern i mjölk från kvällen före. Köp kalvlever i första hand och finns inte det så ungnötslever.

  2. 2.

   Skala o skiva löken. Stek dem glansiga i ca 4-5 minuter - sedan ner i en gryta. Kärna ur och strimla paprikorna. Stek dem ca 4-5 minuter med paprikapulvret på. Sedan ner i grytan.

  3. 3.

   Rensa levern genom att ta bort senor/blodkärl och hinnan längst ut. Levern ska mer eller mindre ”skalas”. Avlägsna den tunna hinnan på levern, går lätt om man för ett finger mellan hinna och lever och sen samtidigt försiktigt håller och drar med andra handen. Skär levern i 1 cm tjocka skivor. Vänd i salt/vetemjölblandningen eller lägg allt i en plastpåse och skaka runt. Bryn 2 minuter på varje sida på 75% värme på plattan. Stek i omgångar och lägg ner efterhand i grytan.

  4. 4.

   Finfördela köttbuljongtärningen och rör upp den i 5 dl kokande vatten i en skål. Tag 1 dl av buljongen och slå i den heta stekpannan och rör om så att man får med stekskyn. Sila skyn tillbaks i skålen. Tillsätt kalvfonden och grädden. Rör om och häll sedan ner allt i grytan. Koka under lock på svag värme i 10 minuter. Ta av grytan från plattan direkt, annars blir levern seg.

  5. 5.

   Rör i majsenamjölet när det är två minuter kvar av kokningen. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Servera gärna med persilja och antingen kokt potatis eller ris.

Är innehållet i detta recept olämpligt?