Levainbröd

Levainbröd

960 min
1 Stycken
Recept på klassiskt levainbröd.
Fler recept på:
Avancerad
Annons

Ingredienser

  1. Vildjäst

    1. 125 g torkade aprikoser eller fikon
    2. 50 g Honung
    3. 25 g Socker
    4. 250 g vatten - ljummet
  2. Steg 1

    1. 125 g vildjäst - se ovan
    2. 80 g rismjöl
    3. 80 g bovetemjöl
  3. Steg 2

    1. hela degen från steg 1
    2. 100 g Vatten - kallt
    3. 50 g bovetemjöl
    4. 50 g majsmjöl
    5. 0.5 msk psylliumfröskal
  4. Steg 3

    1. hela degen från steg 1 + 2
    2. 500 g Vatten - kallt
    3. 50 g bovetemjöl
    4. 50 g majsmjöl
    5. 0.5 msk psylliumfröskal
    6. 1 tsk Salt
    1. bovetemjöl att strö över brödet

Gör så här

    1. 1.

      Steg 1: Blanda vildjäst, rismjöl och bovetemjöl i en bunke. Arbeta degen i 5 minuter i degblandare eller assistent. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 timmar.

    2. 2.

      Steg 2: Blanda samman degen från steg 1 med övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen återigen vila i en bunke täckt med plast i cirka 4 timmar.

    3. 3.

      Steg 3: Blanda samman degen från steg 2 med övriga ingredienser. Arbeta degen i 5 minuter med hjälp av degblandare med vinge eller med elvisp. Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 10 timmar. Sätt ugnen på 275°. Forma degen till ett bröd och pudra bovetemjöl över det. Grädda i 30–40 minuter; sänk värmen till 225° efter halva tiden. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

Fler recept på:
Avancerad
Är innehållet i detta recept olämpligt?