Laxsoppa från Lappland

Laxsoppa från Lappland

Av: / Foto: Web
45 min
6 portioner
Enkel, snabb och smarrig gräddig fisksoppa på traditionella Tornedalsingredienser.
Annons

Ingredienser

    1. 600 g lax
    2. 800 g mandelpotatis
    3. 1 st gul lök, stor
    4. 6 dl vatten
    5. 2 st fiskbuljongkuber/-paket
    6. 4 dl vispgrädde
    7. 100 g smör
    8. 8 st kryddpeppar
    9. 1 st lagerblad
    10. 0.5 dl dill
    11. 2 tsk salt
    12. vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skala potatisarna. Skär dem och laxen i så stora bitar du vill ha i din soppa.

    2. 2.

      Hacka löken. Häll vattnet, fiskbuljong, lagerblad, kryddpeppar och lök i en stor gryta. Värm upp och när det börjar koka, lägg i potatisarna. Koka på låg värme (precis så att det kokar) i 10 min.

    3. 3.

      Lägg till lax och fortsätt koka i ytterligare 10 min.

    4. 4.

      Lägg till vispgrädde och smör. Värm upp så att smöret har smält. Vrid lite vitpeppar från kvarnen och kontrollera sälta.

    5. 5.

      Häll på hackad dill och servera med färsk rågbröd, t ex rågkusar eller rallarhalvor, med smör.

Är innehållet i detta recept olämpligt?