Laxgryta med saffran och skaldjur

Laxgryta med saffran och skaldjur

Av: / Foto: Anders Norrsell
50 min
4 personer
Smarrig Laxgryta med saffran och skaldjur.
Fler recept på:
Grytor, Skaldjur, Fisk, Jul, Vitlök, Dill, Tomater
Annons

Ingredienser

    1. 600 g laxfilé, skinnfri
    2. 500 g räkor, oskalade
    3. 1 purjolök, strimlad
    4. 3 vitlöksklyftor, finhackade
    5. 1 orange paprika, tärnad
    6. 1 röd paprika, tärnad
    7. 2 msk olivolja
    8. 1 kuvert saffran à 1/2 g
    9. 3 tomater, grovhackade
    10. 1 1/2 dl vitt vin
    11. 3 dl vispgrädde
    12. 1 dl vatten
    13. 2 msk fiskfond
    14. salt, peppar
    15. 4 msk finhackad dill
  1. Garnering

    1. dill
  2. Servering

    1. bröd

Gör så här

    1. 1.

      Putsa laxen och dela i 2x2 cm stora bitar. Skala räkorna och lägg dem i kylen under tiden.

    2. 2.

      Fräs purjolök, vitlök och paprikatärningar i oljan så att det blir blankt och smidigt utan att få färg.

    3. 3.

      Tillsätt saffran och tomattärningar och fräs vidare i ett par minuter.

    4. 4.

      Tillsätt vin, grädde, vatten och fond. Låt allt koka 8-10 minuter, salta och peppra. Vänd ner laxbitarna och låt sjuda 4–5 minuter. Blanda ner räkor och dill i grytan.

    5. 5.

      Garnera med grovhackad dill vid serveringen.

    6. 6.

      Servera med bröd.

Fler recept på:
Grytor, Skaldjur, Fisk, Jul, Vitlök, Dill, Tomater
Är innehållet i detta recept olämpligt?