Laxgratäng med saffranssås

Laxgratäng med saffranssås

Av: / Foto: Anders Norrsell
45 min
4 personer
Snabblagad laxgratäng med saffranssås. Smaksatt crème fraiche är en snabb genväg i köket.
Fler recept på:
Gratäng, Tomater, Dill, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 st purjolök
    2. 400 g spenat
    3. 2 msk smör
    4. 10-14 körsbärstomater, delade
    5. 600 g skinn och benfri laxfilé
    6. 100 g skalade räkor
  1. Potatismos

    1. 800 g potatis av mjölig sort
    2. 1 dl varm mjölk
    3. 2 msk smör
    4. salt, vitpeppar
    5. 1 äggula
  2. Gratängsås

    1. 2-3 dl crème fraiche med saffran och tomat
    2. 1 dl riven lagrad ost
  3. Garnering

    1. 100 g skalade räkor
    2. dillkvist

Gör så här

    1. 1.

      Potatismos: Skala och dela potatisen i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa potatisen och blanda med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

    2. 2.

      Spritsa eller klicka ut moset runt kanten av en smord ugnsform.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    4. 4.

      Strimla purjolöken och fräs ihop med spenaten i lite smör. Det ska mjukna men inte ta färg. Häll av överflödig vätska.

    5. 5.

      Dela tomaterna. Putsa laxen och dela den i kuber.

    6. 6.

      Fördela spenatröra och tomater mitt i ugnsformen. Lägg laxkuber och räkor ovanpå. Klicka över crème fraichen och strö över riven ost.

    7. 7.

      Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter tills laxen är klar och mostopparna har fått fin färg. Garnera med räkor och dill.

Fler recept på:
Gratäng, Tomater, Dill, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?