Laxgratäng med räkor

Laxgratäng med räkor

Av:
50 min
4 portioner
Annons

Ingredienser

  1. Lax:

    1. 500 g laxfilé i portionsbitar
    2. 1 tsk salt
    3. 2 krm peppar
    4. 1 dl riven ost
  2. Potatismos:

    1. 750 g potatis
    2. 1 msk smör
    3. 1 st äggula
    4. 2 msk mjölk
    5. 1 tsk salt
    6. 2 krm peppar
  3. Sås:

    1. 1 msk smör
    2. 1½ msk vetemjöl
    3. 2 dl grädde
    4. 2 dl vitt vin torrt
    5. 1 tärning grönsaksbuljong
    6. 2 tsk tomatpuré
    7. 2 msk hackad dill
    8. 1 tsk salt
    9. 2 krm peppar
    10. 200 g räkor med skal
  4. Garnering:

    1. räkor
    2. dill
    3. röd kaviar
  5. Servering:

    1. citron
    2. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Börja med potatismoset. Skala potatisen, dela i bitar och koka mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula, mjölk, salt och peppar och mixa ihop moset.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 250º. Koka laxbitarna i saltat vatten några minuter. Tag upp med hålslev och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.

    3. 3.

      Smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl och späd med grädden. Koka upp under omröring. Sjud några minuter. Tillsätt resten av såsingredienserna under omröring. Salta och peppra. Skala och dela räkorna och blanda ner dem. Spara några räkor till garnering.

    4. 4.

      Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken.

    5. 5.

      Häll såsen över fisken och strö över osten. Sätt in den längst ner i ugnen 10-15 minuter tills gratängen är varm och fått fin färg.

    6. 6.

      Garnera med räkor, dill och ev. romkorn. Servera med citron och sallad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?