Laxgratäng med fänkål och spenat

Laxgratäng med fänkål och spenat

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 portioner
I den här läckra gratängen samsas lax, fänkål och spenat bredvid ett krämigt potatismos.
Fler recept på:
Budgetmat, Gratäng, Vitlök, Citron, Dill, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g lax i fyra bitar
    2. 1 st liten fänkål
    3. 2 st vitlöksklyftor
    4. 10 cm purjolök
    5. 2 msk rapsolja till stekning
    6. 120 g färsk spenat
  1. Gratängmos

    1. 6–8 st potatisar av mjölig sort
    2. 1/2 dl rapsolja
    3. 2 st ägg
    4. ev lite grädde (ca 1/2 dl)
    5. salt och vitpeppar
  2. Sås

    1. 1/2 dl vitt vin
    2. 2 msk finhackad gul lök
    3. 2 dl grädde
    4. 2 dl fiskbuljong
    5. 2 msk finhackad dill
    6. 1 tsk majsstärkelse + vatten
  3. Garnering

    1. 1/2 st citron

Gör så här

    1. 1.

      Mos: Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa potatisen och blanda med olja och ägg, spä eventuellt med lite grädde. Moset ska vara ganska fast. Salta och peppra.

    2. 2.

      Sås: Låt vin, lök, grädde och buljong puttra i en kastrull i ca 10 minuter. Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i ca 1 dl vatten.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°. Krydda laxen runt om med salt och peppar.

    4. 4.

      Skiva fänkål, vitlök och purjolök tunt och fräs lite lätt i rapsoljan i en stekpanna. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Salta och peppra.

    5. 5.

      Spritsa moset längs kanten på en eldfast form. Lägg i laxen och fördela grönsakerna runt om. Häll på såsen och gratinera i ca 30 minuter. Garnera med några citronskivor.

Fler recept på:
Budgetmat, Gratäng, Vitlök, Citron, Dill, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?