Laxgratäng med citronkeso och honungsmorot

Laxgratäng med citronkeso och honungsmorot

Av: / Foto: Ralph Månsson
35 min
4 personer
Härlig gratäng med citronkeso och honungsmorot.
Fler recept på:
Baka, Dill, Morot, Potatis, Citron, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. 4 st laxfiléer
    2. 15 cm purjolök
    3. 250 g keso
    4. 1/2 dl riven smakrik ost, t ex västerbottensost
    5. finrivet skal av 1 medelstor citron
    6. 3 tsk dijonsenap
    7. salt och peppar
  1. Honungsglaserade morötter

    1. 4 st medelstora morötter
    2. lite olja
    3. 2 msk honung
    4. ev pressad citronsaft
  2. Garnering

    1. skalade räkor
    2. dillvippor

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 °C. Ansa purjolöken och strimla tunt.

    2. 2.

      Blanda keso, purjo, riven ost, citronskal och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

    3. 3.

      Lägg laxen i en lättsmord ugnsfast form och klicka över kesoröran. Gratinera i mitten av ugnen i 12–15 minuter.

    4. 4.

      Skala morötterna och dela i grova stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter, de ska ha lite tuggmotstånd kvar.

    5. 5.

      Vid servering: Glasera de kokta morotsstavarna i en panna med lite olja, honung och eventuellt lite pressad citron. Lägg upp intill laxen i formen. Garnera med räkor och dillvippor. Vill du ha rätten lite matigare kan du servera med pressad potatis.

Tips från kocken

Använder du laktosfri keso? Vissa laktosfria kesosorter är lite vattniga i konsistensen, låt då keson rinna av i en sil. När du rivit skalet av citronerna kan du pressa ut saften och använda lite av den till att glasera morötterna.
Fler recept på:
Baka, Dill, Morot, Potatis, Citron, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?