Laxgratäng

Laxgratäng

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
6 personer
Laxgratäng med fänkål.
Fler recept på:
Potatis, Citron, Dill, Sallad, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. 6–8 st stora potatisar av mjölig sort
    2. 300 g färsk lax
    3. 75 g kallrökt lax
    4. 1 st gul lök
    5. 1/2 st fänkålshuvud
    6. 1 knippa dill
    7. smör
    8. 3 st ägg
    9. 3 dl grädde
    10. salt och peppar
  1. Servering

    1. 50 g smält smör
    2. dill
    3. citron
    4. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Tvätta potatisen och koka den med skalet på i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna så att man kan hålla i den.

    2. 2.

      Skiva under tiden lax, lök och fänkål i tunna skivor. Hacka dillen grovt.

    3. 3.

      Klä botten till en springform med aluminiumfolie och kläm fast formens kant. Smöra formen invändigt. Blanda ägg och grädde i en bunke.

    4. 4.

      Skala potatisen och skär i 5 mm tjocka skivor. Fördela lite mer än hälften av potatisen i formen. Krydda med salt och peppar. Fördela sedan lök, fänkål och dill ovanpå.

    5. 5.

      Lägg ner den kallrökta laxen i formen och sist den råa färska laxen. Avsluta med att lägga resten av potatisen runt kanterna.

    6. 6.

      Häll äggblandningen i formen och krydda. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter tills gratängen har fått lite färg. Garnera med en liten dillvippa och klyftor av citron. Servera gratängen ljummen med skirat smör och en fräsch sallad.

Fler recept på:
Potatis, Citron, Dill, Sallad, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?