Laxburgare med rotfrukter och citronkräm

Laxburgare med rotfrukter och citronkräm

Av: / Foto: Emma Eriksson
120 min
4 personer
Gör vardagsmiddagen till fest! Låt laxröran stå minst en timme i kylen innan du formar burgarna.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Burgare, Sallad, Vitlök, Citron, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 600 g lax
    2. 1/2 dl ströbröd
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 2 st salladslökar
    5. 2 msk hackad dill
    6. 1 st ägg
    7. salt, peppar
  1. Rostade rotfrukter

    1. 1 kg blandade rotfrukter, t ex palsternacka, kålrot och morötter
    2. 1 msk hackad rosmarin
    3. salt, peppar
    4. 2 msk olivolja
  2. Citronkräm

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1/2 dl vispgrädde
    3. 1/2 st citron, rivet skal och saft
    4. 1/2 msk fiskfond
    5. 2 msk hackad dill

Gör så här

    1. 1.

      Mixa 2/3 av laxen med ströbröd, riven vitlök, strimlad salladslök, dill, ägg salt och peppar. Skär resten av laxen i små tärningar och rör ner dem i smeten. Låt smeten stå i kylen 1 timme.

    2. 2.

      Forma smeten till små burgare och stek i olivolja ett par minuter på varje sida.

    3. 3.

      Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader.

    4. 4.

      Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Vänd ner hackad rosmarin. Rosta i ugnen cirka 25–30 minuter, tills allt har fin färg.

    5. 5.

      Citronkräm: Rör ihop crème fraiche och vispgrädde. Rör ner citronskal och -saft och fond tillsammans med hackad dill.

Tips från kocken

Det är supermidigt att göra burgarna på frysta laxtärningar.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Burgare, Sallad, Vitlök, Citron, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?