Lax- & räkpaj

Lax- & räkpaj

Av: / Foto: Anders Norrsell
80 min
4 port
Gräddfil i äggstanningen ger fin, krämig konsistens.
Fler recept på:
Paj, Vitlök, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 150 g smör
    4. 2 msk vatten
  1. Fyllning

    1. 500 g räkor med skal
    2. 200 g kallrökt lax
    3. 1 st purjolök
    4. 2 msk smör
    5. 11/2 dl gröna ärter
    6. 4 st ägg
    7. 3 dl gräddfil
    8. 150 g färskost med örter och vitlök
    9. 11/2 dl riven lagrad ost
    10. 3 msk riven pepparrot
    11. 1 tsk salt
    12. 1 krm peppar
  2. Garnering

    1. räkor
    2. lax
    3. citron
    4. dill

Gör så här

    1. 1.

      Arbeta samman mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Låt vila kallt ca 20 min.

    2. 2.

      Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

    3. 3.

      Fyllning: Skala räkorna. Strimla laxen. Ansa, strimla och skölj purjolöken. Fräs den blank och smidig i smör. Fördela purjo och ärter i pajskalet tillsammans med räkor och lax, spara dock lite räkor och lax.

    4. 4.

      Vispa samman ägg, gräddfil och färskost. Rör ner riven ost, pepparrot och kryddor. Häll blandningen över fyllningen och lägg på några laxremsor.

    5. 5.

      Grädda pajen mitt i ugnen tills fyllningen har blivit fast och ytan fått fin färg, ca 40 min. Garnera inför servering.

Tips från kocken

Piffa pajskalet! Ersätt 1/2 dl mjöl med samma mängd sesamfrön! Höga kanter! Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt pajdegens kant så smälter den inte ner när du förgräddar pajskalet.
Fler recept på:
Paj, Vitlök, Citron, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?