Lax- och spenatpaj

Lax- och spenatpaj

Av: / Foto: Anders Norrsell
90 min
6 personer
Recept på smarrig lax och spenatpaj.
Fler recept på:
Paj, Citron, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 3 dl vetemjöl
    2. 150 g smör
    3. 2 msk vatten, kallt
  1. Fyllning

    1. 1 purjolök, strimlad
    2. 200 g spenat
    3. 2 msk smör
    4. 200 g kallrökt lax, skivad
  2. Äggstanning

    1. 4 ägg
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 1 dl crème fraiche
    4. 2 msk skånsk senap
    5. salt, svartpeppar
    6. 3 msk finhackad dill
  3. Garnering

    1. kallrökt lax, skivad
    2. citron, skivad

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Arbeta samman vetemjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Svep in den i plastfilm och låt vila i kylen 20 minuter.

    3. 3.

      Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen 10 minuter.

    4. 4.

      Strimla laxen till fyllningen. Dela spenaten i mindre bitar om det behövs. Fräs purjolök och spenat så att det blir blankt och smidigt utan att få färg, pressa ut vätska om det behövs.

    5. 5.

      Blanda alla ingredienser till äggstanningen. Lägg spenatblandningen i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Lägg på laxstrimlorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg.

    6. 6.

      Känn med en sticka, pajen ska ha stannat helt och vara gyllene.

    7. 7.

      Garnera med skivad lax och citron.

Fler recept på:
Paj, Citron, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?