Lax- och spenatpaj

Lax- och spenatpaj

Av: / Foto: Lena Koller
40 min
8 portioner
Pajen kan förstås också lagas i förväg och värmas lite strax före servering.
Fler recept på:
Paj, Nötter
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 1 krm salt
    4. 125 g kallt smör
    5. 2–3 msk kallt vatten
  1. Fyllning

    1. 300 g bladspenat
    2. 2 msk olivolja
    3. 1 st squash
    4. 3 st ägg
    5. 200 g naturell färskost
    6. 2 dl grädde
    7. 3 dl riven lagrad ost
    8. nymald vitpeppar
    9. 300 g lax, gravad, rimmad eller kallrökt, i skivor
    10. 3 msk pinjenötter

Gör så här

    1. 1.

      Mixa mjöl, salt och smör, antingen i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Förgrädda skalet cirka 15 minuter.

    3. 3.

      Fyllning: Grovhacka spenaten. Fräs den mjuk i olja. Krama ur vätskan. Skiva squashen tunt.

    4. 4.

      Vispa ihop ägg och färskost. Tillsätt grädde, riven ost och peppar. Blanda i spenat och squash.

    5. 5.

      Häll hälften av fyllningen i pajskalet. Täck med hälften av laxen. Häll på resten av fyllningen. Toppa med resten av laxen och pinjenötterna. Täck pajen med aluminiumfolie.

    6. 6.

      Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 10 minuter, eller tills pajen fått fin färg.

    7. 7.

      Servera med sallad och knäckebröd.

Fler recept på:
Paj, Nötter
Är innehållet i detta recept olämpligt?