Mixa mjöl, salt och smör, antingen i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda skalet cirka 15 minuter.
Fyllning: Grovhacka spenaten. Fräs den mjuk i olja. Krama ur vätskan. Skiva squashen tunt.
Vispa ihop ägg och färskost. Tillsätt grädde, riven ost och peppar. Blanda i spenat och squash.
Häll hälften av fyllningen i pajskalet. Täck med hälften av laxen. Häll på resten av fyllningen. Toppa med resten av laxen och pinjenötterna. Täck pajen med aluminiumfolie.
Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat, cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 10 minuter, eller tills pajen fått fin färg.
Servera med sallad och knäckebröd.