Mixa mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila kallt ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning: Strimla laxen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och dela spenaten i mindre bitar.
Fräs lök, vitlök och spenat mjukt i smöret, utan att det får färg. Pressa ut vätska om det behövs.
Stanning: Blanda saffran med lite av grädden. Vispa ihop ägg, grädde, saffransgrädde, crème fraiche, dill, salt och peppar.
Fördela spenat, lök och laxstrimlor i pajskalet. Häll över stanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Täck med folie mot slutet om pajen får för mycket färg. Pajen ska ha stannat helt och fått en fin färg när den är klar.
Garnera med skivad lax och dillvippa.
“Pajen kan serveras kall, varm eller ljummen.”