Lax med räkor & vitvinssås

Lax med räkor & vitvinssås

Av: / Foto: Anders Norrsell
35 min
6 port
Delikat vitvinsås passar perfekt med laxen och räkorna!
Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Potatis, Dill
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 150°
    2. 1 kg laxfilé
    3. 1 st lime
    4. 1/2 dl olivolja
    5. 1 dl finhackad dill + persilja
    6. 1 dl finriven västerbottensost
    7. 11/2 msk flytande honung
    8. 100 g skalade räkor
    9. 100 g kräftstjärtar
  1. Vitvinssås

    1. 2 msk smör
    2. 21/2 msk vetemjöl
    3. 2 dl fiskbuljong
    4. 11/2 dl vitt vin
    5. 1 dl vatten
    6. 11/2 dl vispgrädde
    7. 3 msk finhackad dill
  2. Serveringsförslag

    1. pressad potatis
    2. sockerärter
    3. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Putsa laxfilén och lägg den i en långpanna med bakpapper. Riv skalet av halva limen och pressa saften ur hela. Blanda detta med olja, örter, ost och honung. Salta och peppra. Fördela blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen tills laxen är klar, ca 20 min.

    2. 2.

      Sås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl och späd i omgångar med buljong, vin, vatten och hälften av grädden. Låt såsen koka under omrörning ca 3 min. Rör ner dill, smaka av med salt och peppar. Vispa resten av grädden hårt och vänd ner i såsen precis före servering och toppa laxen med skaldjur.

Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Potatis, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?