Lax med lime & purjo

Lax med lime & purjo

Av: / Foto: Erik Karlsson
4320 min
1 Lax
Att grava lax är inte det minsta svårt, det kräver bara lite planering! Det tar minst 3 dygn att grava.
Fler recept på:
Jul, Citron, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 1 st hel sida laxfilé (1½–2 kg)
    2. 1 msk vitpepparkorn
    3. 2 tsk fänkålsfrön
    4. ½ dl salt
    5. 1½ dl strösocker
    6. 1 st rivet skal av lime
    7. 1/2 st purjolök
    8. 1 msk rapsolja
  1. Garnering

    1. ½ st liten purjolök
    2. tunt skurna citronskivor

Gör så här

    1. 1.

      Mortla pepparkorn och fänkålsfrön. Blanda med salt och socker. Gnid in filéns köttsida med blandningen, fördela lime och purjo ovanpå och ringla över olja.

    2. 2.

      Lägg samman filéerna med skinnsidan utåt i en kraftig plastpåse, pressa ur luften och knyt ihop. Låt ligga kallt 3 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.

    3. 3.

      Skär laxen i tunna skivor inför servering. Garnera.

Tips från kocken

Livsmedelsverket har tagit bort rådet att odlad lax först bör frysas in om den ska ätas rå eller gravas. Däremot står rekommendationen kvar när det gäller vildfångad fisk.
Fler recept på:
Jul, Citron, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?