Lax med kryddhollandaise och ägg med Benedict

Lax med kryddhollandaise och ägg med Benedict

Av:
30 min
4 port
Annons

Ingredienser

    1. 4 ägg
    2. 1,5 liter vatten
    3. 2 tsk ättiksprit 12%
    4. 2 tsk salt
    5. 400 g varmrökt lax
    6. 4 skivor nötbröd
    7. dill (garnering)
  1. Kryddreduktion

    1. 2 dl vitvinsvinäger
    2. 1 lagerblad
    3. 10 hela korianderfrön
    4. 5 svartpepparkorn
    5. 2 kryddpepparkorn
    6. 1 liten schalottenlök
  2. Hollandaisesås

    1. 3 äggulor
    2. 1 msk kallt vatten
    3. 150 g skirat smör
    4. 1,5 tsk kryddreduktion
    5. 1/2 citron (saften)
    6. salt
    7. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Börja med kryddreduktionen. Häll vinägern i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och reducera tills 2 msk återstår, 5-10 min.

    2. 2.

      Gör hollandaisesåsen. Lägg äggulorna i en bunke över vattenbad och vispa dem fluffiga. Tillsätt vatten och fortsätt vispa.

    3. 3.

      Stäng av värmen och blanda smöret under konstant vispning, droppvis till en början och sedan mer åt gången när såsen går ihop.

    4. 4.

      Vispa ner kryddreduktionen och citronsaft. Smaka eventuellt av med lite mer av kryddreduktionen.

    5. 5.

      Pochera äggen. Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en rymlig kastrull. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det sedan försiktigt glida ner i vattnet. Håll koppen så nära ytan som möjligt. Sjud äggen i ca 3 min och lyft sedan upp dem med en hålslev.

    6. 6.

      Fördela laxen på fyra skivor bröd. Toppa med pocherat ägg, häll på kryddhollandaise och strö dill över.

Är innehållet i detta recept olämpligt?