Lax med havets läckerheter

Lax med havets läckerheter

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
4 portioner
Huvudrätt 3
Annons

Ingredienser

    1. 800 g delikatesspotatis
    2. 500 g lax i portionsbitar
    3. salt och peppar
    4. smör till stekning
    5. 4 pilgrimsmusslor (kammusslor)
    6. 4 mindre, kokta havskräftor eller 1/2 stor per port
    7. 125 g sockerärter
    8. ev salladsblad
  1. Gräslökssås:

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1 dl vispgrädde
    3. 1 knippe gräslök
    4. salt
    5. 1–2 tsk citronpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Vispa crème fraiche och grädde var för sig. Hacka gräslöken. Rör samman allt. Smaka av med salt och citronpeppar. Ställ in i kylen.

    2. 2.

      Koka potatisen.

    3. 3.

      Krydda de skinnfria, rumstempererade laxbitarna väl. Stek dem i några min på varje sida i smör, innertemperatur ca 60° .

    4. 4.

      Stek pilgrimsmusslorna ca 1 min på varje sida. Servera kokt potatis, lax, havskräfta, pilgrimsmussla, sås och lätt förvällda sockerärter till. Garnera ev med några salladsblad.

Tips från kocken

Om du serverar en 1/2 havskräfta till varje portion kan du gratinera dem i någon min med topping; blanda ihop smör, hackad persilja, fint riven vitlök och smulad formfranska.
Är innehållet i detta recept olämpligt?