Lax med citronsås och risonipilaff

Lax med citronsås och risonipilaff

Av: / Foto: TV4
30 min
3 Portioner
Superlätt laxrätt där krämig sås och lax tillagas tillsammans ugnen. Servera med risoni som är en sorts pasta som påminner om ris i sin form. Tips! Det går bra att halvera mängden grädde om man vill ha ett magrare alternativ.
Annons

Ingredienser

  1. Lax

    1. 400 gr Laxfile
    2. 2,5 dl Vispgrädde
    3. 1,5 dl Creme fraiche
    4. 0,5 dl Färsk dill, hackad
    5. 0,25 st Purjolök
    6. 0,5 st Citron
    7. 0,5 st Fiskbuljongtärning
    8. 0,5 tsk Dijonsenap
    9. Salt
    10. Peppar
  2. Risonipilaff

    1. 250 gr risoni
    2. 7,5 gr Smör
    3. 0,5 msk Matolja eller olivolja
    4. 0,5 st Grönsaksbuljongtärning
    5. 2,5 dl Vatten, kokhett
    6. Salt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet. Lägg laxbitarna över purjolöken.

    3. 3.

      Häll försiktigt såsen i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

    4. 4.

      Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek risoni under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt smulad buljongtärning och stek lite till. Krydda med salt och peppar.

    5. 5.

      Häll över kokhett vatten, blanda och täck sedan grytan med ett lock. Sänk värmen och tillaga på medelvärme tills risonin mjuknar, ca 15 minuter.

    6. 6.

      Fluffa till risonin med en gaffel, låt svalna utan lock och servera till laxen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?