Lax i gott sällskap

Lax i gott sällskap

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
4 port
Tunt skivade rädisor som garnering ger härlig krispighet och vårkänsla.
Fler recept på:
Citron, Dill, Potatis, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 150°, 225°
    2. 4 st portionsbitar laxfilé
    3. salt, peppar
    4. 1 tsk stött rosépeppar
    5. 1 st citron, skal & saft
    6. 2 msk smör
  1. Potatistoppar

    1. 1 kg mjölig potatis
    2. 25 g smör
    3. 1 dl mjölk
    4. 2 st äggulor
    5. salt, peppar
    6. 1 krm riven muskotnöt
  2. Sås

    1. 1 dl vatten
    2. 3 msk konc hummerfond
    3. 1 dl crème fraiche
    4. 2 dl vispgrädde
    5. 2 tsk fransk senap
    6. 2 msk hackad dill
  3. Garnering

    1. 8 st rädisor
    2. ärtskott

Gör så här

    1. 1.

      Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar, strö över rosépeppar och rivet citronskal, pressa över citronsaft och klicka på smör. Ställ in i 150° varm ugn ca 20 min.

    2. 2.

      Potatistoppar: Skala, tärna och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och tillsätt smör, mjölk och äggulor. Vispa till ett fast mos. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Spritsa toppar på plåt med bakpapper och gratinera högst upp i ugnen, 225°, 5–10 min.

    3. 3.

      Sås: Blanda ingredienserna och koka upp. Låt sjuda några minuter under omrörning. Häll såsen över fisken. Toppa med tunt skivade rädisor och några ärtskott.

Fler recept på:
Citron, Dill, Potatis, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?